En 90-dagarsgaranti

Framtidstro och motivation kräver underhåll. Det kräver att man, då och då, får små signaler om att det går åt rätt håll och att man om man fortsätter kämpa, så kommer det löna sig. Det här saknas totalt för unga på arbetsmarknaden idag.

Den borgerliga regering som skulle ”fixa jobben” har istället ökat arbetslösheten i landet. Ungdomsarbetslösheten är skyhög, och regeringens enda svar är att vi inte har det lika illa som i Grekland, Rumänien och andra extremt utsatta länder. Eller så försöker man, som senast på Moderaternas stämma i Norrköping, ändra definitionen av ungdomsarbetslöshet (som man förövrigt själva ändrade till nuvarande form år 2006, för att anpassa sig till sättet att mäta inom EU).
Det är en sorgligt låg ambitionsnivå för Sverige.

Regeringen vill gärna ge sken av att det är oundvikligt med denna höga arbetslöshet. I retoriken är krisen i Europa är den ständiga syndabocken. Men faktum är att politisk vilja och skarpa förslag kan göra skillnad. Istället för de verkningslösa, enormt dyra satsningar som regeringen gjort på att exempelvis sänka arbetsgivaravgiften för unga, kan man se att de verkliga problemen ligger i matchningsproblematik – vi har den paradoxala situationen med hundratusentals arbetslösa, trots att det samtidigt råder brist på folk som kan ta de lediga jobben. Det här åtgärdas inte genom skattesänkningar. Inte heller genom försämrad arbetsrätt, sänkt a-kassa eller sönderslagen sjukförsäkring. Det här måste lösas genom kunskapssatsningar.

Vi behöver också skapa fler jobb. På en alltmer kunskapskrävande arbetsmarknad är inte lösningen att subventionera städjobb, och inte heller kostsamma, ineffektiva sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga (som dömts ut av bl.a. IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Framtidens arbetsmarknad byggs på höjda ambitioner för Sverige- stöd för forskning och innovation skapar hållbara jobb, klimatsmart bostadsbyggande skapar arbetstillfällen och miljövänlighet, avskaffat ansvar för andra sjuklöneveckan i småföretag skapar möjligheter att anställa.

För unga arbetslösa är satsningar för arbete extra viktiga. Det kan vara avgörande för att kunna starta sitt eget liv. Därför vill vi i SSU se en 90-dagarsgaranti.

90-dagarsgarantin innebär att alla unga arbetslösa ska garanteras att få arbete, praktik eller utbildning inom 90 dagar, det vill säga tre månader. Vi vet att denna satsning är effektiv, eftersom ju längre man går utan sysselsättning, desto större blir risken för att fastna i långtidsarbetslöshet. Dessutom saknar många unga erfarenheter från arbetsmarknaden, vilket i många fall gör att arbetsgivare drar sig för att anställa dem. Att istället för att gå arbetslös under lång tid få möjligheten att jobba och få en lön, eller vara ute på praktik och få erfarenhet och kontakter, eller utbilda sig för att kunna ta de lediga jobben som finns, är i vår mening en betydligt bättre lösning på problemen än att piska hårdare och skylla på den ekonomiska krisen.

I april tog Socialdemokraternas kongress beslut om att ställa sig bakom SSU:s förslag om 90-dagarsgarantin. Stefan Löfven har sagt att det kommer vara det första beslutet som genomförs om vi vinner valet nästa år. Socialdemokraterna står otåligt och väntar på att få ta över ansvaret från en trött och idélös borgerlig regering, vars egna prognoser om framtiden är att arbetslösheten kommer öka i flera år framöver. Mot detta har vi socialdemokrater ett mål om lägst arbetslöshet i EU år 2020. Sverige behöver en handlingskraftig regering igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s