Ungmoderaterna saknar ambitioner och förslag för Linköpings unga

(Svar på den här debattartikeln)

Ungmoderater från Östergötland menar i en debattartikel från fredagen 14/6 i Corren att de satsningar som Socialdemokraterna i Linköping vill se för fler jobb åt ungdomar inte skulle hjälpa.
Först och främst menar ungmoderaterna att borgerlig jobbpolitik per automatik är bättre för att arbetslösheten är högre i socialdemokratiskt styrda Norrköping, men som de flesta vet kan man inte jämföra de två städerna då deras förutsättningar ser annorlunda ut, vad gäller befolkningssammansättning och arbetsmarknad. Dessutom är det ju svårt att fixa jobben i kommunen med en regering som alltid sätter skattesänkningar framför allt annat, vilket försämrar förutsättningarna för jobbskapande i hela Sverige.

Nya bidragspartiet?
Försörjningsstödet bland unga linköpingsbor mellan 18-24 år ökar.* Var tionde linköpingsbo i denna åldersgrupp börjar idag sitt vuxenliv med begynnande socialbidragsberoende. Vi ser med stort allvar på situationen, och kan inte begripa hur ungmoderaterna kan vara så nöjda med detta.

Idag är 1264 ungdomar mellan 18 och 24 år utan jobb i Linköping.** Trots detta lägger kommunen minst resurser bland jämförbara kommuner för att skapa jobb åt unga.

Linköping behöver en offensiv jobbpolitik
Socialdemokraterna i Linköping har högre ambitioner för jobbpolitiken. Vi vill att alla unga mellan 16 och 18 år ska garanteras sommarjobb i kommunen, i samarbete med de kommunala bolagen och näringslivet. Ett sommarjobb ger viktiga erfarenheter, de första raderna på CV:t, och egna pengar att röra sig med. För indviden ökar det chanserna att senare kunna få jobb på egen hand. För samhället minskar risken för arbetslöshet och ökade kostnader i form av t.ex. socialbidrag. Vi vill se 500 fler sommarjobb i kommunen än den borgerliga majoriteten vill.

Vi vill dessutom att kommunen ska starta en egen kompetensförmedling i samarbete med det lokala näringslivet. Här kan arbetslösa unga anställas under ett år, där de hyrs ut som konsulter till olika företag för avtalsenlig lön, och samtidigt kan studera på deltid och få stöd i fortsatt jobbsökande. Särskilt attraktivt borde detta vara för småföretagare, som kan hyra in en ungdom under en tid utan risktagande. Detta är ytterligare en satsning för att ge unga arbetslösa erfarenheter från arbetslivet, samt för företagens rekrytering och kompetensförsörjningsbehov.

Siffertrixande om ineffektiva reformer MUF varnar också för “farorna” med ett socialdemokratiskt styre, då de menar att vi till exempel vill göra det dubbelt så dyrt att anställa unga, och att det skulle leda till att ungdomsarbetslösheten skulle stiga. För det första är det inte alls en “fördubbling” av kostnaden: Regeringen spenderar årligen 15 miljarder kronor på att subventionera halva arbetsgivaravgiften för alla anställda under 25 år. Istället för att betala 31,42 % av lönekostnaden i arbetsgivaravgift betalar arbetsgivaren 15,49 % för den under 25 år. Alltså: arbetsgivaravgiften = Lönen * 0,1549 (idag). Enligt Socialdemokraternas förslag blir arbetsgivaravgiften lönen * 0,3142.  (Lön * 0,3142) / (Lön * 1,1549) = 1,1379  ≈ en ökning med 14 procent. En ökning 14 procent är inte dubbelt så dyrt. En ökning på 100% hade varit ”dubbelt så dyrt”. Dessutom kostar satsningen enligt beräkningar från till exempel IFAU 1-1,5 miljoner kronor per skapat jobb. Är det ansvarsfull hantering av våra skattepengar?

Vi man konstatera att de egna förslagen från ungmoderaterna lyser med sin frånvaro. Idag är arbetslösheten i Sverige högre än vad Reinfeldt 2006 kallade massarbetslöshet. Trots detta ägnar Moderaterna och MUF mer tid åt att kritisera Socialdemokraternas offensiva förslag, än åt att lägga fram egna satsningar. Det måste vara jobbigt att vara ett “arbetarparti” utan jobbpolitik.

Alicia Dickner & Lisa Enquist, socialdemokrater & SSU:are från Linköping
Twitter: @aliciadickner & @lisa_enquist

*Källa: Socialkontoret, Linköping
**Källa: Arbetsförmedlingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s